انرژی هاب: شهر اِسِن در گذشته یکی از مهمترین مراکز زغال سنگ آلمان به شمار میرفت. اما این شهر در سال ۲۰۱۷ پایتخت سبز اروپا شده است.
کمیسیون اروپا هر ساله شهری را که در جهت «زندگی شهری دوستار محیط زیست» فعالیتهای چشمگیری را انجام داده باشد معرفی میکند.
این شهر امسال شهر اِسِن (واقع در شمال غربی آلمان) است که این افتخار را دارد خود را پایتخت سبز اروپا بنامد. هدف این عنوان این است که مثالی از شهرهای سبز مطابق با دیدگاه کمیسیون برای دیگر شهرها معرفی شود.
تاریخچه صنعتی اِسِن
کمیسیون اذعان دارد که شهر اِسِن تلاشهای قابل تقدیری را برای غلبه بر تاریخچه صنعتی خود در تبدیل شدن به یک شهر سبز انجام داده است.
شهر اِسِن نهمین شهر بزرگ آلمان با ۶۰۰٬۰۰۰ جمعیت و با روندی افزایشی در تراکم جمعیت است. تاریخچه صنعتی این شهر مربوط به استخراج از معادن زغال سنگ واقع در آن میشود. آخرین معدن این شهر در دهه ۱۹۸۰ بسته شد و چهره این شهر به یک مرکز خدماتی و مالی بدل شد.
اگر امروز بخواهید از این شهر دیدن کنید معدن زولورین (Zollverein) شاید مشخصترین نشانه از روزهای صنعتی این شهر باشد. امروزه این معدن (که به دلیل نوع معماری خود از آثار ثبت شده یونسکو میباشد) به یک مرکز فرهنگی بزرگ منطقه تبدیل شده است.
زیرساختهای سبز
اِسِن در حال حاضر در حال سرمایهگذاری در زیر ساختهای سبز خود است. کمیسیون اروپا به گسترش کروپ بلت (Krupp belt) به عنوان یکی از بهترین نمونههای موفقیت شهر اشاره کرده است. منطقهای صنعتی که به مدت زیادی یک زباله دانی بود، امروزه از یک پارک ملی ۲۳ هکتاری، محلهها و کسب و کار جدید بهره میبرد.
این شهر همچنین اقداماتی متنوع در جهت حفظ و بهبود طبیعت و تنوع زیستی صورت داده است. کمیسیون اضافه کرده است که اقدامات آینده بر گونههای زیستی تمرکز دارد که در مقابل تغییرات اقلیمی مقاوم هستند.
بنا به گزارش کمیسیون؛ اِسِن نشان داده که عملکرد کلی خوبی در بسیاری از حوزهها از جمله تغییرات اقلیمی، فضاهای سبز شهری، کیفیت هوا، مدیریت پسماند و مصرف انرژی داشته است.
تغییر شکل رودخانه
کمیسیون همچنین به تغییر شکل رود امشر (Emscher) از یک فاضلاب روباز به یک رودخانه طبیعی اشاره کرده است. از فعالیتهای برنامه ریزی شدهای که برای بهبود مدیریت پساب انجام گرفتهاند میتوان به کاهش ریز آلایندهها و تمرکز بر حذف آلایندههای بیمارستانی اشاره کرد.
تمرکز روی شهرها
از سال ۲۰۱۰ که عنوان پایتخت سبز اروپا مطرح شد ۹ شهر این عنوان را دریافت کردهاند. شهر استکهلم واقع در کشور سوئد اولین عنوان و شهرهای هامبورگ در آلمان در سال ۲۰۱۱، بیتوریا در اسپانیا در سال ۲۰۱۲، نانت فرانسه در سال ۲۰۱۳، کپنهاگ دانمارک در سال ۲۰۱۴، بریستول انگلستان در سال ۲۰۱۵ و شهر لیوبلیانا در اسلوونی در سال ۲۰۱۶ این عنوان را دریافت کردهاند.
با توجه به اینکه دو سوم از جمعیت اروپا ساکن شهرها هستند (و این عدد در دهههای آینده رو به افزایش خواهد بود) تمرکز اتحادیه اروپا بر روی فضاهای شهری به عنوان یکی از دلایل اصلی، و در عین حال، قسمتی از راه حل رویارویی با تغیرات اقلیمی میباشد. مرکز نوآوری اقلیمی اتحادیه اروپا (Climate – KIC) طیف وسیعی از برنامهها را برای کمک به گذر شهرها به سوی اقتصاد بدون کربن اجرا میکند.
منبع
نویسنده مهمان: بابک خزاعی
کارشناس ارشد مهندسی سیستمهای انرژی